Helt uden … Gluten

glutenallergi

Gluten er et protein, der findes naturligt i blandt andet Hvede – Rug – Byg – Havre

Havre indeholder dog ikke gluten i sig selv – men spor af glutenrester fra andre kornsorter.

Glutenallergi – også kaldet Cøliaki – er en kronisk tarmsygdom, hvor immunforsvaret reagerer på gluten og giver en irritationstilstand i tyndtarmen. Det fører til nedsat funktion af tarmen, hvorved kroppen har svært ved at optage næring fra kosten.

Har du glutenallergi?

Symptomerne på glutenallergi er: Træthed, fordøjelsesproblemer, diarré, forstoppelse, mavesmerter, vægtproblemer, adfærdsproblemer, depression og en følelse af at være i en ”osteklokke”.

Ved hjælp af en blodprøve hos lægen kan det påvises, om der er tale om glutenallergi. Den endelig diagnose stilles dog ved en kikkertundersøgelse, hvor man tager en vævsprøve af tarmens slimhinde, for endelig at konstateres, om der er tale om glutenallergi.

Du behøver ikke have cøliaki, for at reagere på gluten. Forstadier til glutenallergi eller overfølsomhed over for gluten kan ikke konstateres ved en blodprøve – men kan stadig give helbredsmæssige problemer ved indtagelse af gluten.

Eksempler på madvarer der indeholder gluten:

Hvede, rug, byg, havre, spelt, durum, fuldkornshvedemel, grahamsmel, bulgur, emmer, enkorn, couscous, sigtemel, rasp, pasta, morgenmadsprodukter m.m.

Lær hvordan lige her

Glutenallergi behandles med en glutenfri diæt resten af livet

Mere “helt uden”

stop mælkeallergi
ingen farvestoffer
sukkertrang
Navn
Email