Oftest stillede spørgsmål

OVERVEJER DU OM DET ER DET RIGTIGE?

Hvorfor skal jeg vælge en ernæringsterapeut?

Fordi det er rigtig svært at komme i gang med en livsstilsændring alene. Og fordi en ernæringsterapeut arbejder holistisk med dit helbred, og derfor både tager højde for din kost, krop og sind.

Hvad er en Ernæringsterapeut?

Titlen “Ernæringsterapeut – DET “er et kvalitetsmærke fra Foreningen Danske Ernæringsterapeuter – DET, som giver dig en garanti for at ernæringsterapeuten lever op til bestemte krav til uddannelse og løbende ajourføring. Læs mere på detforening.dk

Hvorfor skal jeg tro på, at det her virker?

Du får den viden, der er nødvendig, for at du forstår sammenhængen mellem dine symptomer og din livsstil.  Det giver dig en forståelse for, hvordan din krop virker, og hvilke konsekvenser din livsstil har for dit helbred. Det her er ikke quick-fixes, men livsstilsændringer der virker for helbredet på langt sigt.

Hvor hurtigt kan jeg forvente at se resultater?

Det afhænger meget af, hvad du fejler, hvor dårligt du har det, og om du følger den kostomlægning, vi laver til dig. Typisk vil du allerede efter 2-3 uger opleve positive resultater i forhold til din fordøjelse, hud, søvn, energiniveau m.m.

Vil jeg opleve gener, når jeg ændrer mine kostvaner?

Ja, det kan du sagtens opleve i starten, men det går over igen, når din krop har vænnet sig til de nye sunde vaner. Hvis din nye kostplan giver dig flere fibre i kosten i form af flere grøntsager og grove kornprodukter, vil du i starten kunne opleve luft i maven, rumlen og hyppigere toilet besøg. Ved en eliminations diæt, hvor du fra den ene dag til den anden dropper stimulanser, som din krop har vænnet sig til, f.eks. cola, kaffe, sukker, slik m.m., vil du de første par uger muligvis opleve afgiftningssymptomer. Det kan være i form af hovedpine, dårlig mave, uren hud m.m. Det er simpelthen kroppen der har abstinenser og afgifter.

Hvorfor bruge en masse kræfter på at leve sundt, når jeg bare kan tage en pille, og så får jeg det bedre?

Fordi en pille oftest kun hjælper på dine symptomer, men ikke gør dig rask. Desuden kan piller have bivirkninger, der kan gøre dig dårlig på andre måder. I mange tilfælde vil en sund livsstil bedre dine symptomer eller helt fjerne dem – og på sigt forhåbentlig gøre dig rask og helt fri af medicin.

Hvor lang tid skal jeg være på en diæt, før jeg kan begynde at spise "normalt" igen?

I nogle tilfælde kan der være behov for en stram kostplan i 6-8 uger, for at udelukke fødevarer, finde ind til et problem eller lignende. I langt de fleste tilfælde anbefales en sund livsstil tilpasset dig – og det vil være for resten af livet, hvis den skal have effekt på dit helbred. Vi vil i fællesskab lave en kostplan, du føler du kan leve med fremover, og som er tilpasset dine behov.

Er det ikke tidskrævende at leve sundt?

Det kan godt føles sådan i starten, hvor det hele er nyt og ukendt. I starten tager det længere tid at tilberede nye og måske ukendte retter, og hele tiden være forberedt, så du har den sunde mad, du må spise. Efterhånden som du vænner dig til din nye sunde livsstil, bliver det en vane, og vil ikke tage længere tid end før. Og det er bestemt den ekstra tid værd, når resultaterne begynder at vise sig.

NÅR DU ER I GANG

Kan mit forløb planlægges, så hele familien kan være med?

Det er absolut muligt at inddrage hele familien i en kostomlægning. Den kostplan du får udarbejdet passer ikke nødvendigvis til hele din familie. De fleste retter kan dog justeres eller tilføjes noget, så I har mulighed for at spise det samme i familien. Tænker du at din familie kunne have glæde af en kostomlægning, kan der planlægges et forløb, som inddrager hele familien, og dermed tager højde for den enkeltes behov og problematikker.

Er det ikke besværligt at ændre kostvaner?

Alt nyt kan virke svært i starten. Det tager tid at skabe nye vaner, men så snart det bliver en fast del af din hverdag, vil du opdage, at det bliver lige så nemt og naturligt, som at leve som du gjorde før. Det der oftest føles besværligt i starten, er tanken om de ting, du ikke må spise længere. Specielt når du er sammen med andre i sociale sammenhænge, og måske bliver mødt med modstand eller manglende forståelse.

Er det ikke dyrt at leve sundt?

Der er ingen tvivl om, at sunde lækre råvarer uden kemi og af høj kvalitet, er dyrere. Til gengæld sparer du så penge, på de ekstra ting, der måske førhen kom i indkøbskurven i form af slik, kager m.m. Desuden vil en sund livsstil over en periode, hjælpe på dit helbred, og måske sparer du derved penge til medicin og behandlinger, som du tidligere havde brug for.

Er der så madvarer, jeg ikke må spise længere?

Vi laver din kostplan sammen, så du er selv med til at bestemme, hvad du er parat til at ændre på, og hvad du slet ikke vil undvære. For at opnå et positivt resultat, er det helt sikkert, at du bliver nødt til at ændre din kost i en kortere eller længere periode. Hvis du på forhånd ved, at du ikke har lyst til at ændre din kostvaner, så vil jeg ikke anbefale dig en livsstilsændring via en ernæringsterapeut.

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver inviteret ud og spise?

Bliver du inviteret hjem til nogen privat, vil de fleste være forstående for, at der kan være fødevarer du ikke må spise, eller ting du takker nej tak til. Skal du være på en stram diæt i en periode, vil jeg anbefale at du selv tager mad med, og giver besked til dine værter på forhånd. Skal du ud og spise, vil jeg anbefale at du ringer til restauranten på forhånd, og sikrer dig, at de kan lave noget mad du må spise. Det aller vigtigste er i hvert tilfælde, at du stadig føler, at du kan have et socialt liv, selv om du ikke lige må spise det samme som alle andre.

Jeg er rigtig kræsen, vil det så overhovedet være muligt for mig, at gennemføre en sund livsstils ændring?

Du får en kostplan, der er målrettet dine behov og hvad du kan lide at spise. Hvis du f.eks. har det svært med at spise grøntsager, så prøver vi sammen at finde måder, du kan få grøntsagerne ind i din kost på, uden at du skal føle, at hvert måltid bliver en kamp. Det kan også være fødevarer, du ikke kan undvære, eller du ikke kan lide konsistensen af. Sammen finder vi sunde alternativer der virker for dig.

Hvad hvis jeg falder i eller begynder at tvivle undervejs?

Der sker ikke noget ved, at du “falder i” en enkelt dag. Det er bare vigtigt, at du fortsætter med din kostplan igen dagen efter. Føler du, at det hele skrider, og du ikke får overholdt det, vi har aftalt, så lad os tage en snak. Måske skal vi justere i din kostplan, så den er mere realistisk for dig.

JA!

Er du klar til at komme i gang?

Navn
Email